Ik heb geen medische opleiding genoten en tóch word ik in mijn praktijk in Wons dagelijks geconfronteerd met allerlei klachten en aandoeningen. Het brein dat door middel van het lichaam een signaal geeft. Migraine, rugklachten, schouderklachten, een vol hoofd, burn-out, hyperventilatie, buik- en darmklachten, etcetera. Ik kan er een boek over schrijven. Vaak geven deze klachten onzekerheid, of extra stress. Waardoor er nog meer klachten ontstaan. Een vicieuze cirkel, die je alleen bij het begin kunt doorbreken. Bij je brein, dus.

Felle kleuren en een uitgesproken kapsel

Ik herinner mij nog goed dat Ilse hier voor de eerste keer binnenkwam. Haar werkgever had haar voorgesteld om een intake te regelen bij mij. Ilse droeg felle kleuren, toen ze mijn praktijk binnen kwam wandelen. Wat me meteen opviel was haar uitgesproken kapsel. Die uitgesproken uitstraling, dat was het masker dat ze de afgelopen jaren had opgebouwd. Maar ondanks dat masker, stapte ze met een gebogen rug door mijn deuropening. Eenmaal neergezakt op mijn gouden bankje, stroomden de tranen over haar wangen. “Volgens de huisarts heb ik een burn-out..”, terwijl ze het zegt gooit ze haar armen in de lucht. Een teken van onmacht.

Over kleuren gesproken..

“Waar zit de burn-out voor jou? Welke kleur heeft het?” terwijl ik haar deze vragen stel, kijkt Ilse me wat vreemd aan. Ze trekt haar wenkbrauwen op en staart vooruit. “Waar mijn burn-out zit? En welke kleur hij heeft?” de verbazing is duidelijk hoorbaar in haar stem. Ik ga door: “Voelt het zwaar, of juist licht? Waar in je lichaam kun je de burn-out het beste voelen?”. Het duurt even voor ze antwoord geeft. “Ik voel het in mijn hele lichaam” zegt Ilse langzaam. “Maar het zit in mijn hoofd,” vertelt ze, ze gaat steeds wat sneller praten. “Het drukt zwaar op de bovenkant van mijn hoofd. Het is donkerblauw, bijna zwart.”

“Mooi”, zeg ik. “Nu we weten waar het zit, kunnen we aan de slag.”

Een nieuwe kleur

Samen zijn we aan het werk gegaan. Het proces was niet makkelijk. Het brein is een ingewikkeld ding. Maar het is gelukt, Ilse heeft geen last meer van lichamelijke klachten door stress. Dat is niet het enige, ze heeft ook gekozen voor een andere baan. Bij een andere organisatie. Ilse heeft geleerd om keuzes te maken waar ze zich goed bij voelt. Het grappige is, dat je het ook aan de buitenkant goed kunt zien. Het masker, in de vorm van de felle kleding en het uitgesproken kapsel? Die heeft ze niet meer nodig. Ze straalt.

Ook toe aan een nieuwe kleur?

Nieuwsgierig of coaching iets voor je kan betekenen ten aanzien van je lichamelijke klachten? Maak een afspraak en dan gaan we samen aan de slag met de prikkels vanuit je brein.

– Sheela –

Coachingsessie - Van Solt Advies