EMDR coachingsessie

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, oftewel EMDR, is een effectieve therapie voor mensen die last blijven houden van traumatische ervaringen. De gebeurtenissen voor de geest halen doe je waarschijnlijk liever niet, al is dat bij deze therapie juist dé oplossing in combinatie met een afleidende stimulans. EMDR helpt om het verwerkingsproces op te starten.

Negatieve gevoelens en machteloosheid

Schokkende herinneringen kunnen met veel emoties in het geheugen worden opgeslagen. Wanneer ze in je langetermijngeheugen blijven hangen, kun je hier heel lang last van blijven houden. Deze ongewenste herinneringen kunnen op ieder moment naar boven komen en geven je negatieve gevoelens, ze zorgen voor een gevoel van machteloosheid. Voordat deze therapie wordt ingezet, besteed ik uitgebreid aandacht aan jouw aanwezige klachten en de onderliggende oorzaak. Tijdens een EMDR sessie zal ik je vragen om deze herinneringen te activeren zodat deze in het korte termijn geheugen terecht komen.

Op hetzelfde moment dat je deze gebeurtenissen in je hoofd activeert met beeld, gevoel en gedachtes die erbij horen, zal ik een afleidende prikkel toevoegen. Dit kan het snel volgen van mijn vingers met je ogen zijn, of het concentreren op geluiden. Hierdoor is er te veel informatie voor je werkgeheugen om te verwerken. Zo vervagen de traumatische herinneringen en verliezen deze hun emotionele lading. Per sessie wordt er gewerkt met verschillende sets. Tussen deze sets door worden er ook rustmoment genomen. EMDR zorgt er voor dat het verwerkingsproces van de trauma’s van start gaat.

Vastlopen in het verwerken van gebeurtenissen

Het last blijven houden van traumatische ervaringen kunnen gevolgen zijn van verschillende gebeurtenissen, zoals:

  • Een ongeval of verwonding
  • Seksueel misbruik
  • Verlieservaringen
  • Geweld of mishandelingsincident
  • Ernstige ziekte

Sommige mensen kunnen dit zelfstandig verwerken, anderen kunnen vastlopen in de verwerking van die ervaringen. Wanneer je vastloopt in de verwerking, kan het zijn dat je je niet goed voelt of ongelukkig bent. Misschien merk jij of merkt je omgeving dat je anders denkt of je anders voelt of, gedraagt. EMDR is een opmerkelijke behandelmethode die jou kan helpen om door te gaan.

De kracht en emotionele lading neemt af

EMDR zal er uiteindelijk toe leiden dat de kracht en emotionele lading van de traumatische herinnering afneemt. Zo wordt het steeds eenvoudiger om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. Het waziger of kleiner worden van de herinneringsbeelden is ook een verwacht effect. Op deze manier kun je de ervaring stapje voor stapje beter een plekje geven. Je zult je eindelijk vrijer voelen.

Plan een kennismaking

Heb je interesse in EMDR? Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Dan maak ik graag kennis met jou om samen het verwerkingsproces op te starten.

Ja, ik maak graag een afspraak

Coachingsessie - Van Solt Advies Sheela van Solt - Van Solt Advies EMDR coaching

Uitgelichte referentie

Alle referenties