Op dit moment is er een tijdelijke cliëntenstop. Alleen d.m.v. het invoeren van een tijdelijke cliëntenstop kan ik voldoende zorg en aandacht besteden aan de huidige cliënten. Zodra ik de cliëntenstop kan opheffen maak ik dat op mijn website en social mediakanalen bekend. Excuses voor het eventuele ongemak.

Last van schuldgevoelens

Schuldgevoel belemmert je in je dagelijkse leven en kost ontzettend veel energie. Het is een gemoedstoestand die je jezelf oplegt. Als het ware is het je geweten die jou plaagt met een onaangenaam gevoel over een bepaalde voltooide of juist onvoltooide actie. Dit wordt vaak gevolgd door zelfbeschuldiging en spijt. Vaak gaat het om een situatie die een ander al lang is vergeten, maar jij zelf erg over kan blijven piekeren. Deze schuldgevoelens zijn meestal onrealistisch en vaak gecompliceerd. NLP Systemisch coachen kan jou helpen om duidelijk te krijgen waarom jij deze schuldgevoelens ervaart en daarbij ook wat je kan doen om gelukkiger te leven.

Oorzaken van een schuldgevoel

Een schuldgevoel ontstaat wanneer je in jouw ogen (of de ogen van een ander) iets verkeerd hebt gedaan. Vaak voelt het schuldgevoel als falen en kan er angst bij komen kijken om de liefde van anderen te verliezen. Er zijn veel verschillende triggers die de oorzaak kunnen zijn voor schuldgevoelens. Het kan gaan over een gesprek waarin je iets zei waardoor je van de ander een vluchtige verwarde blik ontving. Die persoon vergeet dit 9 van de 10 keer gewoon alsof er niets aan de hand is. Echter krijg jij al een knoop in je maag als je eraan terug denkt. Vaak gebeurt er onbewust het volgende:

  • Je hebt een gedachte dat volgens jou waarheid is (een overtuiging)
  • Vanuit jouw overtuiging ben je van mening dat je iets wel of niet moet doen
  • Het tegenovergestelde heb je gedaan
  • Omdat je niet hebt gedaan wat voor jou belangrijk is of hoort, voel je je schuldig
  • Je veroordeelt jezelf schuldig en vervolgens ervaar je dankzij dit oordeel nu negatieve schuldgevoelens

Gevolgen van een schuldgevoel

Wanneer jij jezelf als schuldig bevindt, ben je erg hard tegen jezelf. Het is een enorm energie slurpende gemoedstoestand en toch is het iets heel alledaags. Het kan voor veel belemmeringen zorgen in je dagelijkse leven. Het kan je weerhouden om voor jezelf te kiezen. Wanneer je denkt aan deze gebeurtenissen kun je zelfs gevoelens van schaamte ervaren.

Mensen die zich onterecht schuldig voelen, vertonen vaak het onderstaande gedrag:

  • Pleasen regelmatig anderen
  • Cijferen zichzelf weg
  • Zitten in over hoe anderen zich voelen
  • Nemen lastig besluiten
  • Proberen het liefst ongemakken en onzekerheden te voorkomen of te vermijden

Bovenstaande punten zijn erg energieslopend en stress bevorderend. Weet wel dat je je niet langer zo hoeft te voelen. Als jij je herkent in de genoemde gedragingen is het goed om te weten dat ik jou kan helpen. Met behulp van NLP coaching sessies kun jij afstand doen van deze onrealistische schuldgevoelens en meer gaan genieten van het leven. Ik help je graag op weg!

Schuldgevoel loslaten

Omdat schuldgevoelens vanuit jouw eigen overtuigingen, oftwel jouw gedachten, worden gecreërd is het nodig om jouw gedachtengang positiever te maken. Dit zal niet in één keer gaan, eerder stapje voor stapje. Het begint allemaal met bewustwording en het uitspreken. Er ontstaat ruimte en beweging op het moment dat jij uitspreekt waar jij je schuldig over voelt. Zo kun je al opluchting ervaren als je het in je eentje uitspreekt, maar ook wanneer je dit deelt met iemand anders. Sorry zeggen kan helpen om een knagend schuldgevoel te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Zo hoef je er zelf minder zorgen om te maken omdat je dit voor je gevoel al (deels) hebt afgesloten. Je kunt ook iemand als inspiratiebron uitzoeken. Bijvoorbeeld die ene vriendin die vaak eerder naar huis gaat van een feestje als ze moe is zonder zich schuldig te voelen tegenover de rest. Tijdens coaching sessies help ik je met het inzien waarom jij schuldgevoelens ervaart zodat je met deze visie ook kunt leren hoe je deze gevoelens om kunt zetten in positiviteit.

Coaching bij schuldgevoel

Het patroon van schuldgevoel doorbreken kan best pittig zijn omdat je je van veel ook niet bewust bent. Neuro Linguistisch Programmeren, oftewel NLP Systemisch coachen,kan jou helpen om je minder te laten belemmeren door schuldgevoelens. Het is de kunst om uiteindelijk voor jezelf bewustere keuzes te kunnen maken en daarmee je gevoelens van schuld minder krachtig te maken zodat deze uiteindelijk zullen verminderen.

NLP Systemisch coachen
Tijdens NLP coaching sessies ga ik samen met jou in gesprek om bij de kern van jouw schuldgevoelens te komen. Je onterecht schuldig voelen komt namelijk ergens vandaan en kan je veel energie kosten. Het is ons gezamenlijke doel om ervoor te zorgen dat jij jouw eigen behoeften centraal gaat stellen. De angst om anderen teleur te stellen, afgewezen te worden en om niet goed genoeg te zijn zullen we uitdiepen. We nemen een kijkje naar jouw onbewuste processen en beperkende overtuigingen. Vervolgens bepalen we samen de beste aanpak om gezondere en positievere gedachtes te ontwikkelen. Zo zul jij je dankzij NLP coaching over het algemeen prettiger voelen, zul je meer rust ervaren en leer je beter te communiceren over jouw gevoelens. Je zult gaan ervaren hoe het is om te leven zonder minder schuldgevoelens. Leer prettiger in het leven staan met meer positiviteit, aandacht en kracht.

Klaar voor de eerste stap?

Ben jij er klaar voor om de eerste stap te zetten? Richting een leven zonder onnodige schuldgevoelens? Dat verdien je. Nieuwsgierig naar wat ik met NLP coaching voor je kan betekenen? We nemen samen rustig de tijd om jouw gevoelens en situatie te bespreken. Hierna kijken we welke aanpak het best voor jou zal werken. Neem contact met mij op om kennis te maken in mijn praktijkruimte.
Ja, ik maak graag een afspraak

NLP systemisch coachen - Van Solt Advies NLP systemisch coachen - Van Solt Advies NLP systemisch coachen - Van Solt Advies