Schaamte

Schaamte is een gevoel dat opkomt wanneer de situatie afwijkt van normen. Dit geldt voor zowel je eigen normen en ambities, als die van je omgeving. Het is een onprettig gevoel. Een beetje schaamte kan een functie hebben. Wanneer de ongemakkelijke schaamtegevoelens de overhand nemen is dit echter erg belemmerend. En waar komt deze overheersende emotie vandaan? Tijdens NLP coaching sessies help ik je om jouw schaamte te ontleden. Vervolgens kijken we samen naar de voor jou passende aanpak van het creëren van positievere denkpatronen. Zo kun je opnieuw leren genieten van een leven zonder overheersende schaamtegevoelens.

Wat is schaamte?

Schaamte is een onaangenaam gevoel over ongemakkelijke situaties. Het komt naar voren wanneer je jezelf bevindt in een situatie die volgens jouw (of andermans) normen niet zo hoort. Dankzij het schaamtegevoel voelt het alsof je als mens gedwongen wordt je aan te passen naar je omgeving.

Verwachtingen van anderen
Het gevoel van schaamte is meestal gebaseerd op normen en waarden. Voldoe je niet aan de verwachtingen van je omgeving, of wat zij als ‘correct’ zien, dan kun je de gevoelens voelen opspelen. Het kan soms wat ingewikkeld zijn om je vinger te leggen op het begrip van schaamte. Soms is het namelijk goed om te luisteren naar dit gevoel omdat je intuïtief aanvoelt dat iets niet ‘juist’ is en hiermee geeft schaamte je een richting.

Een innerlijke strijd tegen jezelf
In essentie is schaamte een innerlijke strijd met jezelf. Door overheersende schaamte kun je gevoelens van plezier of liefde minder tot niet meer ervaren. Samen je schaamtegevoelens uitpluizen kan je helpen om te zien dat het gevoel van innerlijke schaamte niet altijd terecht is. Jouw omgeving kan normen en waarden van jou verwachten waarvan zij geloven dat dit ‘juist’ is. Dit is hun waarheid. Omdat jij voor je gevoel niet aan de normen en waarden van anderen voldoet, voel je onbewust schaamte. Echter is het zo dat deze normen en waarden van de groep niet jouw normen en waarden hoeven te zijn. Dat is waarheid van anderen, waar zij in geloven. Wellicht past dit verwachtingsbeeld simpelweg niet (meer) bij jou als persoon.

Jouw waarheid

Word bewust van jouw eigen waarheid. Jouw normen en waarden. Wanneer je in jezelf gelooft zul jij je ook minder onprettig voelen als je niet voldoet aan verwachtingen van anderen. Heb je er moeite mee om dit in te zien? Ik ondersteun je graag met persoonlijke inzichten in de zoektocht naar een leven zonder overheersende schaamte. Je mag in jezelf gaan geloven.

Kenmerken bij overheersende schaamte

  • Gevoelens van plezier, blijdschap of liefde ervaar je niet meer;
  • Het aangaan van relaties of een open en eerlijk gesprek voeren worden belemmerd door schaamte;
  • Je kunt gevoelens van eenzaamheid, onzekerheid, burn-out, angst, isolatie of depressies ervaren;
  • De gevoelens zijn vroeger ontwikkeld door traumatische ervaringen;
  • Je kunt je waardeloos voelen, de vraag ‘doe ik er wel toe?’ kan regelmatig in je hoofd naar voren komen.

Trotseer je beperkende overtuigingen

Wil jij uit je bubbel van innerlijke schaamte stappen? Het gevoel van vrijheid opnieuw ontdekken? Met Neuro Linguistisch Programmeren, oftewel NLP Systemisch coachen, nemen we de tijd om te achterhalen waar jouw dominerende gevoelens van schaamte vandaan komen. We ontwikkelen samen jouw nieuwe waarheid. Een boost van nieuwe energie en zelfwaarde is hierbij ons gezamenlijke doel.

NLP Systemisch coachen
NLP coaching kan je helpen op veel verschillende vlakken. Denk hierbij aan het ontwikkelen van gezondere en positievere gedachtes, het creëren van rust, beter communiceren en je over het algemeen prettiger voelen. Tijdens de NLP coaching sessies geef ik je nieuwe verhelderende inzichten waarmee je opnieuw kunt leren luisteren naar je lichaam en je grenzen zult aanvoelen. Door samen in gesprek te gaan, nemen we een kijkje in jouw onbewuste processen en beperkende overtuigingen. Je ontvangt nieuwe aanknopingspunten om stap voor stap jouw vicieuze cirkel te verbreken. Ook zul je gaan inzien waarom je doet wat je doet. Door deze inzichten kun je eindelijk de stap nemen naar een leven zonder overheersende schaamte. Je zult gaan ervaren hoe het is om te leven naar jouw eigen waarheid. Sta bewuster in het leven staan met meer kracht, positiviteit en aandacht.

Klaar om de eerste stap te zetten?

Je verdiend het om je mooiste leven te leven. Zonder overheersende schaamte. Sta je er voor open om de eerste stap te zetten? En ben je nieuwsgierig naar wat ik met NLP coaching voor je kan betekenen? Samen nemen we rustig de tijd om je gevoelens en situatie te bespreken. Vervolgens kijken we naar welke aanpak voor jou het best zal werken. Neem contact met mij op zodat we kennis kunnen maken in mijn praktijkruimte.

Ja, ik maak graag een afspraak

NLP systemisch coachen - Van Solt Advies NLP systemisch coachen - Van Solt Advies NLP systemisch coachen - Van Solt Advies