Een samengesteld gezin vormen

Jouw nieuwe partner en jij hebben besloten om samen te gaan wonen. Een mooie nieuwe uitdaging! Elk van jullie hebben eigen kinderen en zo vorm je opeens een samengesteld gezin. Dat is niet iets wat je zomaar doet. Je zult aan elkaar moeten wennen en je wel eens moeten aanpassen. Hoe zorg je er voor dat ieder gezinslid zich op zijn of haar gemak voelt met de situatie? Ondanks dat deze nieuwe kans in de liefde prachtig is, kun je soms toch twijfels of dillema’s tegenkomen. Met NLP systemisch coachen ontdek je inzichten die je bewust kunt inzetten en zo positieve invloed leert uitoefenen met de juiste handvaten. Bij Van Solt Advies help ik, Sheela, jou graag met de coaching voor jou en je samengestelde gezin.

Aan elkaar wennen

Het is meer dan logisch dat elk gezinslid aan elkaar zal moeten wennen wanneer je gaat samenwonen. Jij en je partner stappen er vol vertrouwen in, maar hoe verloopt dit wanneer het echt zo ver is? Voor kinderen kan het ook zo zijn dat het lastig is om hun gevoelens een plekje te geven. Opeens is er een extra ouder in huis, dat kan vreemd voelen. Wilt deze persoon de plek van een biologische ouder innemen? Moet ik dan nu tegen jou ook mama of papa zeggen? Voor kinderen is het net zo goed wennen als voor jou en je partner.

Verdeeldheid

Het kan zijn dat jij of je partner eerder de kant kiest van de eigen kinderen als er een situatie voorvalt. Ook kan het zijn dat de situatie onverwachte vragen oproept. Hoe ga je er namelijk mee om als het blijkt dat je de kinderen van je partner toch niet zo leuk vindt als je dacht, of andersom? En wat doe je als de ex van jouw partner toch meer invloed blijft uitoefenen op jullie nieuwe gezin dan verwacht? Tijdens de coachingsessies bespreken we jouw situatie. Vanuit hier leer ik jou hoe je invloed kunt uitoefenen op je patronen, je onbewuste en je beperkende gedachten. Op deze manier kun jij de dilemma’s van jouw samengesteld gezin met positiviteit benaderen.

Mogelijke dilemma’s

Er zijn natuurlijk veel verschillende situaties die zich kunnen voordoen bij het starten van een samengesteld gezin. Geen enkele situatie is hetzelfde. Bij een coaching sessie hebben we het daarom ook alleen over jou, jouw gevoelens en situatie. Hieronder zijn een paar dillema’s geschetst die wellicht herkenbaar zijn:

  • Kinderen kunnen of willen jouw nieuwe partner niet accepteren
  • Kinderen wisselen tussen twee huishoudens met twee opvoedstijlen waarbij de aanpassing emotioneel zwaar kan zijn
  • Je kunt niet je oprechte mening kwijt bij jouw nieuwe partner
  • Jouw ex of de ex van jouw partner is te veel betrokken bij jullie gezin en oefent veel invloed uit
  • Er zijn nu twee verschillende culturen, gewoonten of vormen van opvoedingen in één huis
  • Een gezinslid voelt zich eenzaam in de nieuwe gezinssamenstelling
  • Jij of jouw partner kan het minder goed met de stiefkinderen vinden dan verwacht
  • Er is een onduidelijke rolverdeling tussen jou en jouw nieuwe partner als het gaat om de kinderen

Verschillende fases
Er zijn verschillende fases die je kunt ervaren wanneer jullie de stap hebben gezet om een samengesteld gezin te worden.

Fase 1
De roze wolk. Jouw nieuwe partner en jij zijn verliefd en denken alles aan te kunnen. Het is de droomperiode en er is veel positieve energie rondom het nieuwe toekomstplan.

Fase 2
De slapeloze nachten. Jullie hadden van te voren bedacht welke irritaties er zouden kunnen ontstaan. Echter blijkt het in de praktijk anders uit te pakken. Er ontstaan spanningen. Er moet harder gewerkt worden dan verwacht en de irritaties stapelen op. Hoe doe je dit?

Fase 3
Een negatieve sfeer. Negatieve gevoelens naar de stiefkinderen en andersom komen steeds meer in beeld. Het lukt niet meer om te doen alsof alles soepel verloopt en je nog even optimistisch bent als in het begin. Het is tijd om duidelijk gevoelens, irritaties en verwachtingen te gaan communiceren.

Fase 4
Droom en werkelijkheid. De periode van geven en nemen is begonnen. Er wordt duidelijk gecommuniceerd met zowel de partner als de kinderen. Wanneer iemand uit het gezin ergens tegenaan loopt, wordt dit besproken. Gemengde gevoelens van alle kanten mogen er zijn en daar is begrip voor. Samen vinden jullie de weg naar een saamhorig samengesteld gezin.

Een liefdevol samengesteld gezin

Alle samengestelde gezinnen willen natuurlijk een liefdevol bestaan hebben samen. Een nieuwe start. Dat gaat meestal niet vanzelf. Het betreft goede communicatie, duidelijke afspraken en geven en nemen. Met NLP Systemisch coachen duiken we dieper in jouw beperkende overtuigingen en onbewuste processen. NLP Systemisch coachen is geen therapie. NLP staat voor Neuro Linguistisch Programmeren. Tijdens coaching sessies zul je inzichten ontvangen waardoor je met andere ogen naar eigen vraagstukken zult kijken. Je gaat inzien waarom je doet wat je doet. Er kunnen namelijk vragen zijn die al een lange tijd door je hoofd blijven spoken. Je hebt er alles al aan proberen te doen, maar lijkt niet verder te komen.

NLP Systemisch coaching

Met NLP coaching help ik jou de onbewuste vicieuze cirkel te verbreken. Ik kan jou helpen met beter communiceren met gezinsleden, het ontwikkelen van gezondere gedachtes en het creëren van rust. Je zult je in het algemeen beter gaan voelen en dit ook uitstralen naar jouw partner en (stief)kinderen. Samen met jouw partner kun jij vervolgens nieuwe stappen zetten om het liefdevolle bestaan met jouw samengestelde gezin werkelijkheid te maken. Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk.

Ben jij klaar om de bladzijde om te slaan?

Op naar het nieuwe hoofdstuk van jullie samengestelde gezin. Sta je er voor open om deze eerste stap te zetten? En ben je benieuwd wat ik voor jou en jouw gezin kan betekenen op het gebied van NLP coaching? Samen nemen we rustig de tijd om jouw situatie en gevoelens te bespreken. Vervolgens bespreken we welke aanpak voor jou zal werken. Neem contact op met mij om kennis te maken in mijn praktijkruimte.

Ja, ik maak graag een afspraak

NLP systemisch coachen - Van Solt Advies NLP systemisch coachen - Van Solt Advies NLP systemisch coachen - Van Solt Advies