Posttraumatische stressstoornis
PTSS (posttraumatische stressstoornis) kan worden ontwikkeld vanuit een trauma. Een trauma ontstaat wanneer je een ongewone, schokkende of pijnlijke gebeurtenis hebt meegemaakt. Je blijft dan steken in gevoelens van bijvoorbeeld angst, eenzaamheid of woede. Wanneer je deze gebeurtenis en gevoelens niet goed verwerkt, kun je PTSS ontwikkelen. Zo kan de nare gebeurtenis met bijbehorende gevoelens je achtervolgen met nachtmerries en realistische herinneringen. Door deze stressstoornis kan het zelfs lastig zijn om de dagelijkse dingen te blijven doen. Bij Van Solt Advies start ik samen met jou het verwerkingsproces op tijdens EMDR sessies. Zo kunnen we stap voor stap steeds meer afstand nemen van de PTSS-klachten. Zo bespreken we jouw situatie en help ik jou op weg naar een nieuwe start.
Symptomen van PTSS
Kenmerken van PTSS kunnen globaal worden onderverdeeld in vier soorten klachten:
1. Herbelevingen
Nare beelden, herinneringen en gedachten kunnen zich vaak ongewenst opdringen naar de voorgrond. Zo kan het zijn dat het voelt alsof je deze gebeurtenis regelmatig herbeleefd. Of dat je zelfs reageert alsof je weer in die situatie zit. Angstige dromen kunnen aan bod komen over de traumatische gebeurtenis. Wanneer je wordt geconfronteerd met iets dat in verband staat met die situatie kun je, je angstig voelen. De reacties hierop kunnen zowel psychisch als lichamelijk zijn. Denk hierbij aan zweten, trillen, een snellere hartslag of ademhaling.
2. Vermijdingsreacties
Het vermijden van situaties, gevoelens en gedachten is bij PTSS veelvoorkomend. Het kan zijn dat je plaatsen, mensen of activiteiten probeert te ontwijken. Dat je er alles aan doet om de herinneringen die het trauma oproepen te omzeilen.
3. Negatief denken
Een belangrijk onderdeel van het trauma kun je je niet herinneren. Je interesse voor waardevolle activiteiten is sterk afgenomen. Het kan voelen alsof je emoties uitstaan of zijn afgevlakt. De verbondenheid met jezelf of anderen is niet tastbaar.
4. Prikkelbaarheid of hyperactivatie
Je kunt last hebben van sterke prikkelbaarheid of woede-uitbarstingen. Het kan zijn dat je moeilijk in slaap kan vallen en nachten doorslapen zullen ook moeizaam gaan. Ook kun je ervaren dat je wellicht abnormaal waakzaam of schikachtig bent.
EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, oftewel EMDR, is een effectieve therapie voor personen die klachten ervaren door PTSS. Tijdens EMDR sessies haal je de ingrijpende gebeurtenissen voor de geest in combinatie met een afleidende stimulans.
Het verwerkingsproces opstarten
Met veel emoties worden schokkende herinneringen en gevoelens van machteloosheid opgeslagen in het geheugen. Herinneringen kunnen worden opgeslagen in het korte of langetermijngeheugen. Wanneer deze in het langetermijngeheugen worden opgeslagen en niet in het korte, kun je lang last houden van deze nare herinneringen.
De sessies
Tijdens een EMDR sessie zal ik je vragen de weggestopte herinneringen te activeren zodat deze in het kort termijngeheugen terecht komen. Terwijl deze herinneringen worden geactiveerd voeg ik een afleidende prikkel toe. Per coaching sessie werk ik in mijn praktijk met verschillende sets. Tussen deze sets door is er de ruimte om even rust te nemen.
EMDR zal er uiteindelijk toe leiden dat het gemakkelijker wordt om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. Het is een verwacht effect dat de herinneringsbeelden waziger of kleiner worden en je hierdoor steeds minder PTSS klachten krijgt. Stapje voor stapje kun je het een plekje geven. Je kunt door.
Zullen we kennis maken?
Een nieuwe start van je leven staat voor jou paraat, sta jij ervoor open? En ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen op het gebied van EMDR en coaching? Samen nemen we de tijd om jouw situatie en PTSS klachten te bespreken. Vervolgens bepalen wat het best bij jou past. Neem contact met mij op om kennis te maken in mijn praktijkruimte.
Ja, ik maak graag een afspraak