Heb jij last van paniekaanvallen?
Een plotselinge golf van intense angst overvalt je. Je krijgt hartkloppingen, hebt het gevoel dat je naar adem moet snakken, krijgt koude rillingen en wordt licht in je hoofd. Een paniekaanval is een snel opkomende en heftige angst dat je zomaar kan overmeesteren. Heb jij last van paniekaanvallen? Met NLP coaching kan ik jou helpen met jouw angsten.
Angst voor de paniekaanvallen
Bij paniekaanvallen kan een sterk gevoel van ongemak binnen enkele minuten een piek bereiken. Je kunt het zo voor je zien dat alle alarmbellen van je lichaam binnen een paar minuten op roodgloeiend staan. Deze ervaring op zichzelf is al erg angstig. Doordat deze paniekaanvallen zo intens en beangstigend kunnen zijn, kan het zelfs zo zijn dat je onbewust angst voor deze angstaanval ontwikkelt. Dit kan je flink belemmeren in je dagelijkse leven. Je bent continu angstig om een volgende paniekaanval te krijgen. Het kan zijn dat je plaatsen of gebeurtenissen gaat vermijden waar je al eens een angstig moment hebt gehad. Of dat je angst ontwikkelt voor aankomende gebeurtenissen of evenementen. Je wordt bang dat je daar wellicht ook een paniekaanval zult hebben. Op deze manier belemmert de paniek jouw dagelijkse leven, bewegingsruimte en energie. Het is lastig om zelf uit deze vicieuze cirkel te stappen. Laat mij, Sheela van Solt, jou helpen om stap voor stap meer ademruimte en vrijheid te krijgen. Los van de paniekaanvallen.
Soorten angst
Er bestaan talloze vormen van angst. Hieronder staan de meest voorkomende vormen van angst waaruit paniekaanvallen ontstaan.
Alles in controle
Je wilt liever alles zelf regelen, aanpakken en uitvoeren. Iets uit handen geven of verandert de situatie plotseling? Dan is de controle weg. Dit kan veel angst met zich meebrengen wanneer je niet zelf overal de touwtjes van in handen hebt. Dit kan zich bijvoorbeeld ook uiten in een rij- of vliegangst.
Een veilige plek in de buurt
Elke stap verder van jouw veilige plek af, zorgt voor meer paniek. Een veilige plek kan bijvoorbeeld een huis zijn. Als er maar iets van een negatieve gedachte in je hoofd komt, wil je direct naar jouw veilige plek kunnen. Wanneer je ergens buiten je vertrouwde omgeving bent kan dit leiden tot paniekaanvallen.
Vertrouwen in het lichaam
Wanneer je iets voelt in je lichaam, zijn de angstige gedachten er direct bij. ‘Wat is dit gevoel? Hoort dit wel? Is er iets ernstigs aan de hand met mij? Ben ik ziek?’ Door deze vragen vol twijfels praat je jezelf onbewust angst aan. Je activeert hiermee namelijk je angstniveau en dus ook je ‘alarm’.
Wat denken anderen van mij?
Blijf jij in je hoofd piekeren en malen over wat anderen van jou denken? Het kan goed zijn dat deze piekerende gedachten zich opstapelen, wat leidt naar angst en een paniekaanval. Bij deze vorm van angst kunnen er veel verschillende aspecten meespelen.
Wat als?
Piekeren over gebeurtenissen, situaties of evenementen die nog in de toekomst liggen kan veel angst met zich meebrengen. Je kunt hierbij constant blijven hangen in de gedachten ‘wat als..?’. Dit is een sterke vorm van angst, omdat je overal obstakels kunt gaan zien bij gebeurtenissen die nog moeten gaan plaatsvinden.
Relaties en geliefden
Het afstand moeten nemen van relaties of het verliezen van geliefdes door overlijden kan veel angst veroorzaken. Je bent bang om zonder een persoon te moeten leven. Omdat hierbij veel focus ligt op het (toekomstig) verliezen van geliefden, worden de mooie momenten samen ook vaker als negatief beschouwd. Of er kan niet meer worden genoten van momenten met een persoon omdat de angst de overhand neemt. Herken jij je in een van de bovenstaande angsten of ervaar je zelf een andere vorm? Ik help je graag om bewuster te leven met meer aandacht, kracht en positiviteit.
Kenmerken van een paniekaanval
- Gevoelens van verstikking of ademnood
- Hartkloppingen, een versnelde hartslag of bonzend hart
- Pijnlijk gevoel op de borst
- Trillen of beven
- Duizeligheid, licht in het hoofd of flauwvallen
- Transpireren, koude rillingen of opvliegers
- Het gevoel dat je vervreemd bent van jezelf of onwerkelijkheid
- Misselijkheid of buikklachten
NLP coaching bij paniekaanvallen
Neuro Linguistisch Programmeren, oftewel NLP, helpt je invloed te krijgen op onbewuste processen. NLP Systemisch coachen is voor iedereen die met anders wilt kijken naar eigen vraagstukken. Door samen in gesprek te gaan kunnen we een kijkje nemen in jouw processen. We gaan stap voor stap op zoek naar de oorzaak van de angst die bij jou de paniekaanvallen creëeren. Op deze manier krijg je inzichten waarmee je je bewust kunt worden van patronen. Je gaat met coaching inzien waarom jij doet wat je doet. Hierdoor kun je er invloed op gaan uitoefenen. Coaching kan jou op veel vlakken helpen. Denk hierbij aan het ontwikkelen van gezonde gedachtes, je in het algemeen beter voelen en het beter leren communiceren. Opstellingen kunnen verhelderende en bevrijdende inzichten geven. De inzichten over jouw blokkades en vraagstukken kunnen jouw angst verlichten waardoor je je op tijd bewust wordt van de situatie en opkomende paniekaanval. De paniekaanval kun je met verschillende handvaten minder ingrijpend maken en uiteindelijk laten verdwijnen. Je leert invloed uitoefenen op je patronen, onbewuste en je beperkende overtuigingen. Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk.
Zullen we de eerste stap zetten?
Een leven zonder paniekaanvallen is ook voor jou weggelegd. Sta je er voor open om de eerste stap te zetten? En ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen op het gebied van NLP Systemisch coaching? Samen nemen we rustig de tijd om jouw situatie en paniekaanvallen te bespreken. Vervolgens bepalen we welke aanpak het best bij jou past. Neem contact op met mij om kennis te maken in mijn praktijkruimte.
Ja, ik maak graag een afspraak