Fysiek en emotioneel kwetsbaar

Stress, perfectionisme, een druk leven, constant presteren onder hoge druk of een traumatische gebeurtenis. Je lichaam komt in overlevingsmodus. Een beetje adrenaline is gezond, maar wanneer dit te lang duurt kom je in de overlevingsmodus. De overlevingsmodus maakt je fysiek en emotioneel kwetsbaar. Door steeds maar “aan” te staan en geen oplaadtijd te nemen word je weerstand lager en raak je verwijderd van je gevoel. De overlevingsmodus zorgt ervoor dat je blijft functioneren in een crisis situatie. Wanneer je hier niets aan doet kun je uiteindelijk in een burn-out terecht komen. Ik kan jou helpen om uit de overlevingsmodus te komen en weer positief en energiek in het leven te staan.

Op de automatische piloot

Allemaal schieten we wel een keer in de overlevingsmodus. De overlevingsmodus sleept je door situaties heen die je emotioneel niet aankunt. Je hebt het gevoel dat je sterk bent en dat je alles aan kunt. Echter raak je door de overlevingsmodus ver van je eigen gevoel verwijderd. Wanneer je in de overlevingsmodus blijft hangen schakel je door op de ‘’veilige automatische piloot’’. Door te handelen op de automatische piloot zorg je ervoor dat alles door blijft gaan. Ook tijdens periodes dat het gewoon fors minder gaat. Zo blijf je tijdens crisis momenten helder denken en handelen. Uiteraard komt de tijd dat je de blokkades en emoties moet gaan verwerken. Ik kan jou hierbij helpen.

Herken de signalen

In overlevingsmodus worden je emoties en blokkades onderdrukt door een nog grotere onderdrukking. Je lichaam heeft het gaspedaal ingedrukt om door te gaan, maar tegelijkertijd staat je lichaam ook op de rem. Maar hoe herken je nu de signalen dat je in overlevingsmodus staat? We hebben een aantal signalen voor je op een rij gezet.

  • Wanneer de wekker gaat en je het gevoel hebt dat het nog nacht is
  • Alles zelf willen doen en de controle houden
  • Niet happy zijn met jezelf
  • Altijd beren op de weg zien
  • Niet meer weten waar de rem zit en vol gas door blijven gaan
  • Telkens ziek zijn
  • Blessures hebben die maar niet over gaan

Los blokkades op en luister naar je lichaam

Wanneer de overlevingsmodus over is gegaan naar de veilige automatische piloot is het moeilijk om hier uit te komen en los te laten. Want wat gebeurd er als ik los laat? Stort ik dan compleet in? Komen er dan allerlei onverwerkte emoties naar boven? In de overlevingsmodus is jouw lichaam alleen bezig met overleven. De emoties die niet zijn verwerkt en blokkades krijgen niet de ruimte voor verwerking. Wil je uit deze overlevingsmodus komen en weer gaan genieten van het leven is deze ruimte wel nodig. Ga hier niet tegen vechten en laat de emoties gaan om te verwerken.

In deze storm van emoties en gedachtes start het proces om jezelf te herontdekken. Want wie ben ik? En wat vind ik belangrijk in mijn leven? Wat wil ik bereiken en waar krijg ik energie van? Ik help jou in het proces van loslaten. De ruimte geven aan de emoties en het wegwerken van de blokkades zodat je weer de energie en ruimte krijgt om te groeien en te doen waar je energie van krijgt.

Ja, ik maak graag een afspraak

NLP systemisch coachen - Van Solt Advies NLP systemisch coachen - Van Solt Advies NLP systemisch coachen - Van Solt Advies