Last  van een negatief zelfbeeld

Het komt vaker voor dan je denkt: een negatief zelfbeeld. Met een negatief zelfbeeld heb je weinig vertrouwen in jezelf. Het vergelijken van jezelf met alle sterke kanten van anderen is een dagelijkse (on)bewuste bezigheid. Met een laag zelfbeeld focus je je vooral op alles wat je niet kunt en heb je hierdoor erg veel kritiek op jezelf. Zonde! Anderen kunnen vaak zo een handje vol mooie eigenschappen van jou opnoemen, al zie je dit dan meestal zelf niet zo. Tijdens NLP coaching sessies gaan we samen op zoek naar de kern van jouw negatieve zelfbeeld. Het is tijd voor nieuwe energie en positiviteit zodat je stap voor stap jouw eigen waarde zult inzien en gelukkiger wordt.

Vaste overtuiging

Wanneer je klachten ervaart van een negatief zelfbeeld, is dit een vaste negatieve overtuiging over jezelf. Deze overtuiging komt tot uiting in je gevoel, denken en in je gedrag. Over het algemeen brengt een vaste negatieve overtuiging flink wat beperkingen met zich mee waardoor het op je dagelijkse leven veel invloed kan hebben. Je persoonlijke ontwikkeling kan worden belemmerd doordat de positieve informatie van je omgeving niet goed bij je binnenkomt. Bijvoorbeeld als iemand je een compliment geeft, maar je zelf de vaste overtuiging hebt dat je niets waard bent, dan kan dat compliment bij je binnenkomen alsof diegene het niet meent. Je gedachten kunnen er voor zorgen dat alle positiviteit richting jou wordt ondergedompeld in negativiteit.

Oorzaken van een negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er zijn altijd één of meerdere oorzaken. Een zelfbeeld wordt opgebouwd vanaf de geboorte, voor een negatief zelfbeeld geldt hetzelfde. Je kunt hierbij denken aan heel emotioneel zijn, onzeker zijn, geen zelfvertrouwen hebben, je minderwaardig voelen of bepaalde angsten hebben zoals bijvoorbeeld faalangst. Het kan zijn dat je deze gedachten hebt gecreëerd doordat je emotionele gebeurtenissen of ervaringen uit het verleden nog niet hebt verwerkt. Het kan ook zijn dat je overtuigingen van anderen met betrekking tot jezelf hebt overgenomen. Bijvoorbeeld dat je ouders vonden dat je nooit genoeg je best deed vroeger op school. Het gevoel dat mensen niet tevreden waren over jouw prestaties kan zorgen voor veel onzekerheid, minderwaardigheid en faalangst.

Negatieve gedachten

Wat is een negatief zelfbeeld? Het is goed om te weten dat dit enkel in je hoofd zit. Het zijn negatieve gedachten waar je zelf in bent gaan geloven. Je bent er zelf van overtuigd dat je niet goed genoeg bent in vergelijking met anderen. Dit kan erg confronterend klinken, maar het is ergens ook mooi omdat je hier zelf met hulp grip op kunt krijgen. Beetje bij beetje kun je de negatieve gedachten vervangen voor een positieve gedachtengang. Tijdens NLP coaching help ik jou inzichten te krijgen waardoor je meer overzicht krijgt over waarom jij doet wat je doet. Dit zorgt voor bewustwording. Vanaf bewustwording kunnen hele mooie stappen gemaakt worden omdat je zo je denkpatroon kun aanpassen. Je zult ervaren dat je grip krijgt op situaties omdat er ruimte ontstaat voor positieve gedachten en daarmee dus een positiever zelfbeeld. Ik help je graag op weg zodat jij in jezelf kan gaan geloven.

Zelfacceptatie en zelfvertrouwen
De eerste stap is dat je jezelf leert te accepteren zoals je bent. Het gaat dan ook met name over de dingen aan jezelf die je niet kunt veranderen. Belangrijk is dan dat je toch gaat accepteren dat je er zo uit ziet of zo bent. Dit is een essentiële maar moeilijke fase op weg naar een gelukkiger leven met voldoende zelfvertrouwen. Als je jezelf hebt geaccepteerd, is het van waarde om in te gaan zien wat je allemaal kunt en dat je trots mag zijn op jou als persoon. Wanneer jij jezelf bent gaan accepteren en zelfwaardering ervaart, volgt zelfvertrouwen. Een dosis zelfvertrouwen kan het leven een stuk gemakkelijker maken en kun je makkelijker vertrouwensbanden opbouwen met anderen.

Geloof in jezelf

Ben jij eraan toe om je zelfverzekerder te voelen en positiever in het leven te staan? Het klinkt wellicht onmogelijk maar niets is minder waar. Met de ondersteuning die ik bied tijdens Neuro Linguistisch Programmeren, oftewel NLP Systemisch coachen, kun jij op weg naar het creëren van een positievere mindset. Samen ontwikkelen we jouw nieuwe waarheid. Het geloven in jezelf is hierbij ons gezamenlijke doel.

NLP Systemisch coachen
Met NLP coaching kan ik je helpen op veel verschillende gebieden. Je kunt hierbij denken aan het creëren van gezondere en positievere gedachtes, rust voor jezelf ervaren en beter leren communiceren. Je zult je over het algemeen prettiger gaan voelen. Tijdens de coaching sessies geef ik je inzichten door samen in gesprek te gaan over jouw situatie. Vanuit deze inzichten kun je leren om naar je lichaam te luisteren en grenzen aan te voelen. We nemen een kijkje bij jouw onbewuste processen en negatieve overtuigingen. Ik help je met nieuwe aanknopingspunten om zo stap voor stap jouw vicieuze cirkel te verbreken en ruimte te maken voor positievere gedachten. Je zult ervaren hoe het is om te leven met meer zelfvertrouwen, kracht en positiviteit.

Toe aan een nieuwe start?

Ook jij mag je mooiste leven gaan leven. Je mag je trots voelen over hoe je bent en wat je kunt. De eerste stap kan lastig zijn, maar het is goed om te weten dat de drempel bij mij laag is. Ben jij er klaar voor? En ben je benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen met NLP Systemisch coachen? Samen nemen we rustig de ruimte om je situatie en gevoelens te bespreken. We nemen vervolgens samen een kijkje naar wat voor jou het beste zal werken. Neem met mij contact op zodat we kennis kunnen maken in mijn praktijkruimte.

Ja, ik maak graag een afspraak

NLP systemisch coachen - Van Solt Advies NLP systemisch coachen - Van Solt Advies NLP systemisch coachen - Van Solt Advies